Stor potential att nå ut via Finsam

I onsdags föreläste jag på ett frukostseminarium som arrangerades av Samordningsförbundet Huddinge, Botkyrka, Salem (HBS). Temat för seminariet var  – Hur kan olika samhällsaktörer bidra till att personer som har eller riskerar att få problem med skulder kan få hjälp att få ordning på sin ekonomi? Jag är så glad att det sprids ringar på vattnet och att fler och fler uppmärksammar att:
– det är många som kämpar med att få ekonomin att gå ihop,
– ekonomiska problem påverkar individen – inte minst hälsan
– genom samverkan kan vi nå ut med att det faktiskt finns hjälp att få.

BUS-are från Botkyrka hade även tid på scenen för att presentera sig själva och den hjälp de kan ge. Botkyrka är en kommun som jobbar aktivt med att nå ut med det stöd de kan ge. Behovet  är stort och väntetiderna för tidsbokade besök är långa. Samtidigt så ger de alltid stöd och råd direkt, via telefon, när någon hör av sig.

Finsam – samverkan mellan Försäkringskassa, Arbetsförmedling, Landsting och kommuner. Där finns en stor potential att ta upp frågan att motverka överskuldsättning och diskutera gemensamt vilka steg som kan tas lokalt, i samverkan.

Tack Ida och Elin att vi blev inbjudna att prata och sprida vikten av lokal samverkan!

Ida Melin  och Elin Asplund från samordningsförbundet HBS

En reaktion på ”Stor potential att nå ut via Finsam

  1. God morgon!
    Jag upplever ett stort behov av en ekonomisk sekreterare hos mina klienter, och för den delen, människor i allmänhet. De upplever sin ekonomi som svår, obegriplig (jag säger bara: pensionssparande!) tråkig. De som inte klarar upp det, men heller inte sätter sig i skuld, skulle vara hjälpta av en människa som tog hand om deras ekonomi. En sekreterare. Den personen skulle naturligtvis tala med dem, och försöka få dem att klara den själv så småningom, men att ett tag få ha det lugnt i ekonomin, vore en gudagåva för många. Den här problematiken tar ju inte en god man. Om man är litet sjuk, så kanske det går igenom, men då kommer motståndet och stämplingen som oförmögen in. Oförmögen på många sätt.. Dessutom finns det för få gode män. Överförmyndarnämnderna är heller inte de bästa förnyarna inom sitt område. Nämndemännen är mest intresserade av sitt arvode. Handläggarna är däremot insatta i vad som behövs, men då behöver de hjälp att tänka i vidare banor.
    Busarna vore det perfekta yrket för detta. Då behövs även här en annan inriktning och utvidgning, och fler tjänster och ett annat tänk. Arbetaförebyggandebusare!
    Oj! Det här var tungt. Nu går jag och stärker mig med kaffe!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *