Spännande möten

Förra veckan var det uppstart för våra informationsmöten. Martina från Kronofogden och jag träffade under onsdag-torsdag ett 30-tal personer för att informera och berätta om våra insatser och ta del av synpunkter och förslag. Vi hade framförallt fokus på lokal samverkan och de verktyg vi håller på att ta fram för att underlätta att fler aktörer lokalt vågar och kan ställa frågan ”Hur mår din ekonomi?” till personer de möter. Det handlar om:
en film (en samhällsberättelse som visar vad ekonomisk utsatthet och skuldproblem handlar om),
en dialogduk (ett enkelt verktyg för att kunna föra ett bra samtal  för hur man lokalt kan nå ut med stöd till personer som har svårt att klara sina betalningar)
en folder ”Hur mår din ekonomi?” (en folder att dela ut lokalt med fem tips när ekonomin inte mår så bra)

Vi mötte viktiga yrkesgrupper som Arbetsförmedlingen, Spelberoendets riksförbund, yrkesföreningen för budget- och skuldrådgivare, Lotteriinspektionen, socialsekreterare, Skolverket, Suicide zero, konsumentvägledare, Kriminalvården, Svenska spel, Kronofogdens förebyggande verksamhet och yrkesföreningen för personliga ombud.  Den 6-7 feb fortsätter vi att möta ännu fler för att avsluta ”vår kampanj” den 14 februari. Givande möten och ett bra tillfälle för oss att få input. Bland annat fick vi ta del av att ”Suicide zero” har ett material som heter ”våga fråga”. Det ska vi forska vidare i. Samverkan behövs för att vi ska kunna nå ut med stöd till personer som har, eller riskerar att få problem med skulder så att de kan få ordning på sin ekonomiska situation.

Lunchpromenad mellan informationsmöten för att rensa hjärnan. Skridskoåkare i Vasaparken

2 reaktioner på ”Spännande möten

  1. HEj!
    Jag har flera klienter som är sjuka och sjukskrivna, men de får inte ersättning från Försäkringskassan. De lever alltså på försörjningsstöd.
    Det retar mig kollossalt. I praktiken innebär det att staten flyttar över kostnaden till kommunerna.
    Kan något göras? Det är hemskt med dessa mycket sjuka människor, som inte orkar ta någon som helst strid. En bra grupp att slå på.

    1. Hej Lena och tack för din kommentar. Det är många med dig som lyft denna fråga i samhällsdebatten. Problemet med att sjukskrivna i vissa fall får sjukersättning endast under begränsad tid. Jag kan tyvärr inte ge dig något besked om vilka diskussioner som förs men jag kan lyfta frågan i samverkansrådet för budget- och skuldfrågor där även Försäkringskassan ingår. Hälsningar Maria

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *