Socialstyrelsen, Sveriges kristna råd och Botkyrka

Många möten idag men med en gemensam nämnare. Fler måste våga ställa frågor kring individens ekonomi och kunna hantera svaret

Socialstyrelsen har ett särskilt uppdrag att ta fram ett yrkesintroduktionspaket för socialsekreterare inom ekonomiskt bistånd. På samverkansmötet idag deltog Kronofogden och Konsumentverket. Vår förhoppning är att vi tillsammans ska kunna öka kunskapen om ekonomi och skulder hos socialsekreterarna så att de kan ge stöd till sina klienter inom vardagsekonomi och budget.

Sedan träffade jag diakonigruppen inom Sveriges kristna råd (SKR). Ytterligare en viktig grupp som möter personer som har, eller riskerar, problem med skulder. Ofta ger de handfast hjälp men de behöver också kunskap för att våga och kunna ställa frågor.

Glada SKR:are

Sist men inte minst träffade jag Christina Sehlén Lopez som har många kloka tankar  kring att fler än BUS måste kunna ge stöd inom enklare vardagsekonomisk rådgivning. Christina är sektionschef inom arbete rehabilitering i Botkyrka. Hon efterfrågor en översiktskurs inom vardagsekonomi för de som jobbar med ekonomiskt bistånd. Det skulle kunna avlasta BUS och samtidigt ge personer i riskgrupper stöd i ett tidigt skede. Tål att tänkas vidare på och fundera över hur det skulle kunna finansieras. Genom ökade anslag av regeringen eller som en uppdragsutbildning? Tills vidare är ett tips att starta upp samverkan mellan BUS och socialsekreterare och erbjuda internutbildning inom egna kommunen. Det är i alla fall ett steg i rätt riktning.

Klockan är 18 – nu tar jag kvällen…./Maria

2 reaktioner på ”Socialstyrelsen, Sveriges kristna råd och Botkyrka

  1. Konsument Uppsala erbjuder regelbundet internutbildning om ekonomi, skulder och konsumenträtt. Vi har vänt oss till såväl socialtjänsten, diakoner, frivården, kuratorer och arbetsförmedlingen bland annat. Det har fallit väl ut och varit en uppskattad utbildning. Vi har berättat om den här utbildningen på BUS-dagarna tidigare. Ett ökat anslag för att kunna genomföra fler liknande utbildningar skulle vara välkommet.

    1. Superbra! Det vill jag gärna höra mer om när jag kommer och besöker er i oktober. Jag tror att många kommuner skulle vinna på att sprida kunskap till fler, framförallt till de grupper i samhället som möter ekonomiskt utsatta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *